Dicht bij de Markt

MarktMeter.

COM
NL

Haal Meer uit uw MarktMeter,
Bestel hier uw eBook

Enthousiast?
Vertel het uw collega!


 

Uw Overzicht & Inzicht
In de aandelenhandel

 
 

 

 
 
 

Gebruikershandleiding: QuickReferenceGuide


In deze Quick Reference Guide vindt u:

Opzet Model
In de MarktMeter word de klassieke indeling voor de opbouw van een spreadsheet gevolgd. Er zijn aparte plaatsen voor navigatie, invoer, bewerkingen, een reken-model, en uitvoer voor gemakkelijke interpreteerbare representaties.

Navigatie
Om door de diverse schermen te navigeren is er een centrale tab: "Dashboard". Van hier uit is met hyperlinks de diverse tabs gemakkelijk te navigeren. Per tab is er ook weer een hyperlink naar het Dashboard.
Op die manier schakelt u in twee klikken eenvoudig tussen de diverse schermen.

Invoer
Vanaf MarktMeterXP versie 3.0 zijn er  meerde datafeeds mogelijk. Standaard zit de DFT-feed in het model. Daarnaast zijn er feeds van ActivePlus en Vestics. U kunt als gevorderde gebruiker ook zelf feeds bouwen.

DFT
Voor de DFT-feed geldt dat de feeds zijn gebaseerd webqueries elke 3 minuten van internet gedownload. De webqueries kunt u vinden op de tabs "dftAEX" en "dftAMX".

Alleen voor Premium versie:

Vestics
Voor de feed van Vestics wordt gebruik gemaakt van zogenaamde DDE koppelingen en formules. Deze zijn terug te vinden op tabblad vsKoersen. Om de koersen daadwerkelijk geleverd te krijgen moet in Vestics de DDE server aangezet worden. Raadpleeg daarvoor de help van Vestics.

Wallstreet
Voor de feed van Wallstreet wordt gebruik gemaakt van zogenaamde DDE koppelingen en formules. Deze zijn terug te vinden op tabblad Wallstreet.

 

Berekende invoer
Een bijzondere plaats in de invoer is de berekende invoer; de Moving Averages. Moving Averages worden opgebouwd in MA_Price en MA_Volume. Daar staan de historische gegevens per fonds in een kolom. De gemiddelden worden berekend aan de hand van de settings (zie hieronder Model: Onderhoud en Instellingen) en uitgelezen door de Conversie-tab.
Wilt u  dagelijks de getallen aan het eind van de beursdag bijhouden om zo een accurate Moving Average te gebruiken, dan kan dat met de knop "Append".
Heeft u een avond gemist, dan is dat geen probleem: het gaat ten eerste om een Lange Termijn gemiddelde. Daarnaast wordt op deze site maandelijks de tabbladen met Moving Averages geupload, zodat u daarop terug kunt vallen.

Kies uw gewenste datafeed op het tabblad ModelVariables:  Kopje DataSources, Onderdeel Datafeed.

Conversie
De data moeten worden geconverteerd voor gebruik in het model. Dit is de tab "Conversion". Daar wordt de data uit de diverse tabbladen gehaald. Afhankelijk van de bron converteert MarktMeter de data  in diverse gebieden naar universele namen en formaten, en zet het klaar voor gebruik.

Model: dagelijks gebruik

Er zijn twee plaatsen in MarktMeter waar de data worden geanalyseerd. De centrale plaats is natuurlijk de tab "Market". Een afgeleide daarvan is de tab "Sector".

De tab "Market" haalt de data die zijn geconverteerd op. Met die cijfers word dan gerekend om de Tradingfactor (Handelsfactor) en de Nightspread,  Band, Momentum en als index de Trend te berekenen. Ook worden daar de gegevens berekend voor de Rendementseis, en de nominale prijsverschillen ten opzichte van vorig slot.

De tab "Sector" is er een variant op het thema: de toevoeging is een 7 tal sectoren, waarin 6 x 15 en een keer 25 fondsen uit de beschikbare fondsen te kiezen zijn. Elke sector kan zijn eigen naam krijgen en door u zelf ingevuld worden. De Tradingfactor en Trend per sector berekent MarktMeter dan als gemiddelde van de gekozen fondsen.

Model: Onderhoud en instellingen

In het model zitten centrale getallen die feitelijk op alle berekeningen invloed uitoefenen. Deze zijn samen gezet in tabblad ModelVariables. U hebt daar invloed op de categorieŽn voor volumes en trend, de lengte van de lange termijncijfers in de vorm van Moving averages voor volume en prijs, en een stuk Licence-Informatie

Vullen van het model met fondslijsten en nieuwe datafeeds vergt vergaande kennis van interne opbouw van MarktMeter. Maar daar waar het kan is het u makkelijk gemaakt. In essentie zijn 3 zaken dan noodzakelijk:

1: het maken van een sheet met uw data. Dit is iets wat u zelf aan het model kunt toevoegen
2: het vullen van de Names-Tabel in tabblad Names. Dit is de aansturing van de formules in het tabblad Conversion.
3: maak op dezelfde wijze als bij Vestics of Active Plus conversieformules.

Voor inhoudelijke ondersteuning kunt u altijd contact opnemen met de maker.

Uitvoer
Er zijn drie plaatsen van uitvoer: de tabs: Indicators (voorheen: Kengetal), SectorIndicators,  "Scatter" en "Candle". Alleen in kengetal worden nog wat kleine berekeningen gemaakt (omzettingen van aantallen per categorie naar percentages).

  • Indicators en SectorIndicators laat de ontwikkelingen van de volume en de trend procentsgewijs zien.
  • Scatter laat de individuele combinatie van Tradingfactor (handelsfactor) en Trend per fonds zien, zodat de spreiding op de markt te zien is.
  • Candle gaat in op de nominale koersontwikkelingen, genormaliseerd ten opzichte van de Close-koers.

Naar boven

 

Created by
ConceptHuys


MarktMeter©: de MarktAnalyse voor elke Belegger